Takmičenje osnovnih škola “Robotika za čovječanstvo”


TAKMIČENjE OSNOVNIH ŠKOLA IZ ROBOTIKE

SJAJNI UMOVI.  1 PROJEKAT.  5 MINUTA.

VOLITE ROBOTE I ŽELITE DA DA OSVOJITE VRIJEDNE NAGRADE?

PRIJAVITE SE!

Učestvujte u takmičenju osnovnoškolskih timova iz robotike iz cijele Bosne i Hercegovine. Formirajte tročlane timove, predstavite svoju školu, razred, sekciju.

Takmičenje osnovnih škola koje će se održati u sklopu Evropske sedmice robotike može biti odlična prilika za učenike/ce da pokažu talenat, znanje i da realizuju svoje ideje, te za neke od učesnika da započnu svoju karijeru naučnika istraživača!

Tema ovogodišnjeg takmičenja nosi naziv „Robotika za čovječanstvo.”, te je ujedno i slogan ovogodišnje Evropske sedmice robotike. Ideje su te koje pokreću svijet i mi nestrpljivo čekamo da vidimo kako vi razmišljate!

ROK ZA PRIJAVE JE 20.11.2020. GODINE.

NAJBOLJI TIMOVI ĆE UČESTVOVAT U ONLINE TAKMIČENJU

Dakle, vrijeme je za akciju: okupite tim, osmislite projekat i prijavite se putem e-maila: evropskasedmicarobotikebih@gmail.com

NAJBOLJE TIMOVE NAGRAĐUJEMO!

KO SE MOŽE PRIJAVITI?

 • Na takmičenje se mogu prijaviti učenici/ce osnovnih škola iz cijele Bosne i Hercegovine.
 • Zainteresovani učenici će oformiti tim, te pokazati kako roboti mogu pomoći čovječanstvu.
 • Jedan tim čine tri učenika, i jedan profesor-mentor.
 • Mentor ne učestvuje u prezentaciji projekta.
 • Jedna škola može da prijavi maksimalno tri tima, s tim da projekti ne mogu da obrađuju istu temu, niti da imaju istog mentora i/ili ostale članove tima.

ŠTA?

 • Naučni projekat: definišite i kratko opišite problem koji smatrate da možete riješiti upotrebom robota.
 • Na zanimljiv, inovativan, interaktivan i praktičan način pokažite svoje znanje, te ponudite svojim sugrađanima vašu naučnu priču koja će ih zainteresovati i oduševiti.
 • Objašnjenje naučnog projekta u pisanoj formi: način praktične izvedbe projekta, cilj projekta, način predstavljanja, te koji rezultat želite postići.

SAVJET: pokušajte objasniti eksperiment na jednostavan način. Nisu svi  budući injžinjeri kao vi 😊

FORMAT:

 • Video: Video je snimiti lako (pratite korake u nastavku)
 • Koliko: 1 video
 • Trajanje: minimalno 3 minute – maximalno 5 minuta
 • Platforma: videa će biti postavljena na oficijelne kanale Evropske sedmice robotike (Facebook i YouTube kanal). Ovo će biti glavni izvori dijeljenja videa.
 • Vlasništvo: videa postaju vlasništvo organizatora nakon dostavljanja.

 KADA:

 • 6.11.2020. Otvaranje prijava za učeše u takmičenju osnovnoškolskih timova.
 • 20.11.2020. do 12:00h – Finalni rok za predaju aplikacije na e-mail: evropskasedmicarobotikabih@gmail.com
 • 21.11. – 24.11.2020. do 12:00h – Online glasanje i glasanje članova žirija.
 • 25.11.2020. u 15:00h – Proglašenje pobjednika.

 PRAVILA GLASANJA:

 • ONLINE JAVNO GLASANJE: sva pristigla videa će biti dostupna na You Tube kanalu Evropske sedmice robotike BiH te će biti dostupni za glasanje svim građanima BiH. Bodovi će se brojati na osnovu broja likeova pojedinih videa.
 • BODOVANJE: 40% online glasova i 60% glasova žirija Evropske sedmice robotike će odabrati najbolja 3 tima
 • DO KADA: online glasanje će biti moguće do 24.11.2020. do 12:00h

 Napomena: natjecatelji * se neće * ocjenjivati ​​prema kvaliteti videa / snimanja ili mogućnostima uređivanja (neobavezno). Ocjenjivanje će se usredotočiti na prezentaciju, sposobnost prenošenja istraživanja nestručnoj publici.

 NAGRADE:

 • Evropska sedmica robotike prepoznaje doprinos mladih istraživača robotici, te poštuje vaš trud i vrijeme stoga ćemo imati više nagrada!

Za sva dodatna pitanja i informacije molimo da se obratite Lejli Čamo, koordinatorici takmičenja na T. +387 61 214 887,  ili e-mail evropskasedmicarobotikebih@gmail.com

INSTRUKCIJE ZA SNIMANJE

KORAK 1. PLANIRANJE JE KLJUČ USPIJEHA

 Sve isplanirajte i uvježbajte kako bi si olakšali snimanje. Definišite teme o kojima ćete pričati, istražite sva nova saznanja na tu temu i napravite okvirni scenarij koji će vas voditi kroz video. Možete napisati sve što želite reći, ali video treba izgledati prirodno. Slobodno potražite neke uzore – You Tube je uvijek dobra inspiracija. Svaki sadržaj koji radite pa tako i ovaj u video obliku uvijek mora nuditi dodanu vrijednost za gledatelja. Bilo da će ga inspirisati, zabaviti, motivisati ili edukovati te riješiti neki problem o ovom trebate razmišljati prilikom osmišljavanja tema. Svakako se opustite. Dok snimate možete imati neke pogreške koje će se poslije ukloniti u montaži, ali pokušajte da ih bude što manje. Ako shvatite neku pogrešku za vrijeme snimanja zaustavite se, ostavite par sekundi praznog hoda i krenite iz početka. Ovako vam izrezani dio videa neće odskakati od ostatka.

KORAK 2. OČISTITE VANJSKI ELEMENT OBJEKTIVA

Tokom svakodnevne upotrebe mobitela prsti dodiruju kameru i ostavljaju prašinu i nečistoće, čime se umanjuje oštrina i kvalitet videa. Prije snimanja obavezno obrišite vanjski element objektiva mekom i čistom krpicom – ili rukavom.

KORAK 3. ČVRSTO DRŽITE MOBITEL

Koliko god mislili suprotno, ljudska ruka je nesavršena po pitanju mirnog držanja mobitela. Ako želite osjetno poboljšati svoje video uklanjajući zamućenja zbog drhtanja vaših ruku, nabavite stativ, stabilizator ili držač za svoj mobitel. Ako nemate držač, probajte držati mobitel objema rukama ili se, recimo, naslonite na zid.

KORAK 4. SNIMAJTE HORIZONTALNO, A NE VERTIKALNO

Jedan od najiritantnijih pogrešaka koju čak i profesionalci čine je vertikalno snimanje. Vjerojatno je udobnije i prirodnije držati mobitel okomito, jer smo na takav položaj i navikli, ne samo za pozive, dopisivanje, nego manje više i sve ostalo, ali to treba svakako izbjegavati za snimanje videa.

KORAK 5. ZUMIRANJE KORISTITE SAMO U NUŽDI

Zumiranje je primamljiva opcija kako bi vaš video izgledao veći, ali to obično ide na štetu kvalitete. Čak i najbolji fotoaparati nemaju dobro zumiranje. U najboljem slučaju proizvode mutan video. Ako želite više detalja na vašem videu, trebate se približiti objektu i snimati iz veće blizine umjesto da se oslanjate na tehnologiju zumiranja kako bi snimili neke detalje.

KORAK 6. PAZITE NA VANJSKO OSVJETLJENJE

Ne snimajte video pri slabom osvjeljenju, jer će i video tako izgledati. Moramo imati na umu da se kamere ugrađene u mobitele slabo nose sa različitim osvjetljenjima. Isti problem se javlja i ako okrećete kameru mobitela prema jakom izvoru svjetlosti. Tako da se nemojte snimati pored prozora. Takav video će također biti neupotrebljiv za gledanje. Senzori u kamerama mobitela su prilično jednostavni i nemaju velike mogućnosti prilagođavanja vanjskom svijetlu. Snimajte video u okolini koja ima stabilan izvor svijetla.

KORAK 7. NE ZASPOSTAVLJAJTE AUDIO

Video je kombinacija slike i zvuka, zar ne? Slika je vjerojatno privlačniji dio, ali ni zvuk se ne smije zanemariti. Stvarno je neugodno kada morate slušati isjeckani zvuk, nejasne riječi, iritantan glas, itd. Ako vam se zvuk ne čini dobrim, trebali biste se odmaknuti od neugodnih izvora zvukova – vaši gledatelji/slušatelji videa znat će to cijeniti. Dakle, obratite pažnju da vam ne dopiru neželjeni zvukovi prilikom snimanja, a ako vaš mobitel podržava spajanje vanjskog mikrofona, kvaliteta zvuka bi mogla biti iznenađujuče dobra. Postoji toliko toga što se može reći o tome kako poboljšati kvalitetu videa sa vašeg mobitela. Nadamo se da će vam ovih nekoliko jednostavnih savjeta biti korisni i da će vam pomoći da napravite svoj mobilni video dobrim, koliko to tehnologija vašeg mobilnog uređaja dozvoljava.

KORAK 8. IMPROVIZUJTE KUĆNI STUDIO

Nemate studio niti studijsku rasvjetu? Mnogi kreativci snimaju svoje videe – kod kuće. Iskoristite svjetlost prozora i napravite improvizovani studio. Eksperimentišite sa različitim uglovima vašeg videa. Bez obzira na to kakav sadržaj pružate, nije naodmet odabrati kutak koji će biti samo za to. Vaša pozadina može postati svojevrsni lajtmotiv prema kojem će vas i lakše prepoznati.

KORAK 9: ZABAVITE SE!