SREDNJOŠKOLSKI TIMOVI OTKRILI NEOTKRIVENO I POBIJEDILI NA TAKMIČENJU „MOJA PRIČA“


Evropska noć istraživača Bosne i Hercegovine, najzabavnija proslava nauke i naučnih dostignuća, ne bi bila ista bez tradicionalnog takmičenja srednjih škola za najbolji naučno-istraživački projekat. Takmičenje za najbolje radove za 2020. godinu je premješteno u online svijet, kao i sve ostale aktivnosti, dajući priliku školama iz cijele Bosne i Hercegovine i talentovanim mladim naučnicima priliku za osvajanje vrijednih nagradna i platformu za predstavljanje svojih talenata.

Kao i svake godine do sada, talenat, sposobnosti i ideje mladih ljudi ne prestaju da iznanađuju i oduševljavaju, a posebno u datim okolnostima kada je još bitnije njegovati i vrijednovati trud i zalaganje mladih osoba u Bosni i Hercegovini. Od trideset timova koji su dostavili svoje projekte i rješenja, deset najboljih timova je u finalu pred stručnim žirijem obrazložilo i prezentovalo svoje ideje te su tri najbolja tima proglašena za pobjednike za 2020. godinu.

Prvo mjesto osvojio je Bixbite team iz Gimnazije Muhsin Rizvić za rad “Otkriće novih i zanimljivih minerala i istraživanje karsta na području općine Kakanj” učenika Farisa Mušije i mentora Murisa Aščalića. Petnaestogodišnji Faris mnogo voli prirodne nauke, a minerale proučava već šest godina te sudjeluje na sajmovima i izložbama. Posljednje tri godine se bavi istraživačkim radom te se bavi istraživanjem, otrivanjem i analizom minerala i krša na području općine Kakanj. Svojim radom Faris nastoji doprinijeti nauci, ekologiji i turizmu.

Drugo mjesto osvojio je tim Elektron 1 iz Srednje elektrotehničke škole iz Sarajevo za rad “HydraCrane” učenika Haruna Osmanovića, Danisa Livadića i mentora Admira Akšamovića. Tim Elektron 1 osmislio je hidraulično dizalicu za šlepere koja omogućava brz i jednostavan način provjere kvarova i promjene točkova za kamione širokih gabarita. Kompaktna hidraulična dizalica olakšava promjenu guma i točkova te pruža jednostavnu i praktičnu alternativu manuelnom radu.

Treće mjesto osvojio je tim SWF iz Prve bošnjačke gimnnazije za rad “Step Without Fear” učenica Adne Herak, Naide Hadžić i Dženise Gusinac i mentora Aide Agić-Hadžić. Tim SWF je ponudio rješenje za olakšavanje kretanja slabovidnih i slijepih osoba ugrađnjom ultrazvučnih talasa koji bi značajno olakšali svakodnevno kretanje i sigurnost u saobraćaju.
Kreativnost i inovativnost mladih u Bosni i Hercegovini koju iskazuju svakom datom prilikom podsjetnik je za potrebnom za kontinuiranim ulaganjem i promocijom nauke i naučnih dostignuća. Mladim talentima i potencijalima je potrebno dati priliku, a oni svaki put oduševe svojim idejama i rješenjima.

Takmičenje “Moja priča” za najbolji naučno-istraživački project srednjih škola u Bosni i Hercegovini podržao je BH Telecom.