OSNOVCI OTKRIVAJU NEOTKRIVENO I POKAZUJU NEVJEROVATNU KREATIVNOST I UMJETNIČKI TALENAT


Najmlađi učesnici Evropske noći istraživača Bosne i Hercegovine zasigurno su trajna inspiracija za osiguravanje kvalitetnog, edukativnog i zabavnog naučnog sadržaja. Njihova radoznalost, želja za istraživanjem, otkrivanjem nepoznatog i izražavanje svojih talenata iz godine u godinu oduševljava sve učesnike Evropske noći istraživača.

U okviru programa za 2020. godinu, prilagođenog online platformama, kroz takmičenje za najbolji likovni rad data je prilika za ispoljavanje kreativnosti i umjetničkog izražaja osnovaca iz cijele Bosne i Hercegovine. Promjena načina školovanja i izazovne okolnosti u kojima se nalaze i nastavnici i učenici dodatni su povodo za obezbjeđivanje prilika kroz koje bi mogli iskazati svoju kreativnost, uživati u umjetnosti i pritom osvojiti nagrade za svoj trud.

 

Više stotina radova iz cijele Bosne i Hercegovine dokaz su predanosti i truda roditelja, staratelja i nastavnika koji se svakim danom trude pomoći učenicima da što lakše savladaju izazove i provedu što bezbrižnije školske dane. Naravno, to ne bi bilo moguće bez truda i zalaganja najmlađih koji oduševljavaju svim idejama i umijećem. Za najbolje radove su nagrađeni: Asya Nur Isović, Dado Varešić, Iman Ali, Minela Kežo i Nadia Elezović.

Kreativnost i inovativnost mladih u Bosni i Hercegovini koju iskazuju svakom datom prilikom podsjetnik je za potrebnom za kontinuiranim ulaganjem i promocijom nauke i naučnih dostignuća. Mladim talentima i potencijalima je potrebno dati priliku, a oni svaki put oduševe svojim idejama i rješenjima.

Takmičenje za najbolji likovni rad je organizovano u saradnji sa Evropskom sedmicom robotike, a nagrade za najbolje su obezbijedili Lego Store Sarajevo i Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini.