Maja Hadžiselimović

RAZGOVOR S POVODOM: MAJA HADŽISELIMOVIĆ

KO JE MAJA HADŽISELIMOVIĆ?

Maja Hadžiselimović, rođena Zeničanka jedna je od rijetkih žena u Bosni i Hercegovini, i svijetu, čija je specijalnost robotika. Maja se bavila šahom, bila član Omladinskog hora, završila nižu muzičku školu te volontira. Članica je fondacije „BH Futures Foundation“ putem koje pomaže razvoju novih bh. naučnika i talenata. Studirala je na nekoliko fakulteta, u Sarajevu, Ausburgu, Mariboru i Novom Sadu. Praktični dio njenog magistarskog rada uvršten je u šest finalnih projekata za Inovaciju godine u 2016. godini. Posvećena je razvijanju Human-robot collaboration aplikacije koja podrazumijeva blisku saradnju robota s ljudima.


ŠTA MISLITE O?


Šta Vas je nadahnulo da se bavite naukom?

Ljubav prema tehnici, elektronici, automatici se razvila kroz djetinjstvo, s obzirom da sam odrastala u porodici sa dosta inženjera. Kasnije mi se kroz obrazovanje svidjela činjenica da se tehnologija stalno mijenja, napreduje i htjela sam biti aktivni dio tih promjena.

Koja pitanja/izazove ste željeli riješiti kada ste započeli istraživanje, zašto je to bitno?

Izazov koji nastojim riješiti kako najbolje integrisati robote u rad sa čovjekom i napraviti najbolju i najefikasniji kolaboraciju između ljudi i robota. Kako unaprijediti zdravlje radnika uz pomoć mašina kao što su egzoskeleti je također tema kojom se bavim.

Zašto je Vaše istraživanje i rad bitan za bh. građane, šta želite postići?

Sa porastom broja stanovnika i porastom potreba u svakom smislu, raste i stepen automatizacije fabrika kako bi se proizvodnja povećala. Da bi BiH bila konkurentna na tržištu, u bližoj budućnosti će se morati raditi na povećanju stepena automatizacije kako u prehrambenoj tako i u tekstilnoj i drugim industrijama. Smatram da znanjem, koje trenutno skupljam radeći u industriji u raznim krajevima svijeta, mogu biti dio i dati svoj doprinos promjenama koje će se desiti i u našoj zemlji. Također rad na edukaciji djece kroz radionice i seminare pomaže da najmlađima prenesem dio znanja koje sam skupila do sada i nadam se inspirišem ih da također krenu putem nauke. Mlade djevojke i djevojčice hrabrim da ne odustaju od svojih inženjerskih snova zbog predrasuda u društvu.

Ne dopustite da zbog predrasuda društva odustanete od svojih želja i snova.

Možete li predočiti Vaš rad putem analogije?

Kada imamo radno mjesto koje je previše bučno, prljavo, opasno za ljude najbolje što možemo uraditi je iskoristiti robota sa obavlja rad za nas. Tada dolazi moj rad koji treba da smisli i programira tog robota da što stabilnije i sigurnije obavlja svoj zadatak.

Robot se ne umara, može da radi 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici i 365 dana u godini, precizniji je od čovjeka i tačniji i moj je zadatak iskoristiti te prednosti za što kvalitetnije i brže izvršavanje nekog zadatka.

Na šta ste najviše ponosni u svom radu, koja je najbolja stvar u vezi Vašeg posla?

Najbolja stvar u mom poslu je što je svaki projekat na kojem radim drugačiji, uključuje najnoviju tehnologiju i što kroz putovanja imam priliku da upoznam radne kulture Azije, Evrope i Amerike i proširim svoje znanje kroz suradnju sa kolegama. Ponosna sam na svaki uspješan projekat, na svaku savladanu prepreku i prevaziđen strah i na sve što sam postigla do sada.

Vaš savjet budućim naučnicima i istraživačima?

Ne dopustite da zbog predrasuda društva odustanete od svojih želja i snova. “Taj fakultet je pretežak”, “nećeš taj ispit nikad položiti”, “nije to za žene”, “nije niko dobio tu stipendiju” i ostali slični “savjeti” neka vam samo posluže kao inspiracija i motiv za napredak i konačni rezultat. I trudite se da budete najbolja verzija sebe.

,