Pričajmo o nauci

PRIČAJMO O NAUCI

O Noći istraživača Bosne i Hercegovine, ciljevima i ovogodišnjim aktivnostima, kao i značaju promocije nauke, govori Aleks, u ime tima organizatora Noći istraživača BiH. Tim Noći istraživača broji preko 20 osoba direktno uključenih u pripremu i realizaciju manifestacije u Sarajevu, Banja Luci, Bijeljini, Mostaru, Tuzli, Trebinju, Goradžu i Zenici.


ŠTA MISLITE O?


Aleks,  Noć istraživača  se održava sedmi put zaredom, možeš li nam reći nešto više o tome?

Evropska noć istraživača je jedna od inicijativa Evropske unije kojom se nauka i istraživanje nastoje približiti svima, a naročito motivisati mlade za karijeru u nauci, jer su nam istraživači i naučnici neophodni da osiguramo napredak i konkurentnost. Bosna i Hercegovina se ovoj inicijativi priključila 2012., a ove godine po prvi put Noć istraživača organizujemo u čak devet gradova širom BiH! Naš cilj je približiti nauku i istraživanje svim građanima i veseli nas što smo se na posljednjoj Noći istraživača družili sa više od 20.000 građana u Sarajevu, Banja Luci, Bijeljini, Mostaru i Goraždu, koji su prepoznali  značaj naših aktivnosti.

Evropska noć istraživača obogaćuje sredine i doprinosi akademskom identitetu gradova koji se pridruže ovoj inicijativi, te smo stoga ponosni što nam se pridružuju još četiri grada – Zenica, Tuzla, Konjic i Brčko, te ćemo zajedno doprinijeti boljem razumijevanju nauke i istraživanja!

Naš tim pokreće znatiželja, želimo učiti i zajedno stvarati nove prilike!

 

Veselimo se Noći istraživača! Koje aktivnosti su planirane za 28. septembar?

Iz godine u godinu osvajamo sve veći broj gradova i trudimo se osigurati što kvalitetniji i zabavniji program za posjetitelje svih uzrasta. Vrijedno radimo na planiranju zabavno-informativnih radionica, interaktivnih eksperimenata, predavanja, prezentacija, naučno-edukativnog sadržaja i igara. Za najkreativnije srednjoškolce tradicionalno organizujemo takmičenje za najbolji naučno-istraživački projekat i radujemo se njihovom stvaralaštvu i kreativnosti. Naša glavna aktivnost je sajam nauke i tehnologije na kojem naučnici i istraživači predstavljaju svoje radove i dostignuća. Svi posjetioci će imati jedinstvenu priliku razgovarati s naučnicima i upoznati se sa najnovijim naučnim dostignućima.

Zašto je bitno pričati o nauci?

Po ulaganju u nauku i istraživanja, daleko smo od evropskih zemalja, a i ne možemo se mi porediti sa Evropom. Za značajan napredak u nauci preporuka Evropske unije je izvajanje do 3%  BDP-a, od čega 2% treba dolaziti iz poslovnog sektora, a preostalih 1% iz javnih sredstava. Mnoge države Evropske unije već su postigle, a neke od njih i premašile, ovaj procenat. Kod nas su ukupna ulaganja vrlo mala, oko 0,27%, najvećim dijelom zbog urušene industrije i nekadašnjih giganata, koji su prije bili značajni investitori u nauku. Zbog toga se ne možemo baš porediti sa Evropom. Ali, nas to ne obeshrabruje, nego nam je poticaj da predano radimo na saradnji i dijalogu, kroz koje želimo stvoriti uslove za napredak u razvoju nauke i naučno-istraživačkog rada, a time i napredak Bosne i Hercegovine. Prvi korak ka tome je podizanje svijesti građana, čemu želimo doprinijeti i predstavljanjem pozitivnih primjera izvrsnih i uspješnih naučnika, istraživača, inovatora i kulturnih radnika Bosne i Hercegovine.