Tarik Džambić

RAZGOVOR S POVODOM: TARIK DŽAMBIĆ

KO JE TARIK DŽAMBIĆ?

Tarik Džambić, rođen je u Tuzli prije 19 godina.  Po završetku osnovne škole „Tušanj“, upisuje Srednju elektrotehničku školu u Tuzli, tačnije na usmjerenje tehničar računarstva. U maju 2019. godine završava srednju školu te upisuje Fakultet elektrotehnike u Tuzli, usmjerenje automatika i robotika. Pored škole Tarik se uvijek bavio i drugim stvarima. Već 12 godina svira gitaru i prije par godina od prve zarađene plate kupuje sebi električnu gitaru. Trenirao je razne sportove, uključujući karate, plivanje, rukomet, ali zbog visine (196cm) na kraju se najviše posvetio košarci. Zbog obaveza, pritiska u školi i nedostatka vremena, prestaje trenirati košarku, ali i dalje djeluje u sklopu Regionalnog košarkaškog saveza Tuzla kao košarkaški sudija. Volonter je u par organizacija, a najviše aktivan u klubu „Budi muško“ čiji je član od samog osnivanja. Sa pet kolega iz razreda Tarik je učestvovao na mnogim takmičenjima na kojima su skoro uvijek osvajali prva mjesta. Tarik je suosnivač start-upa „Trace Brace“ – prve BiH SOS narukvice, predsjednik je novoosnovanog udruženja građana „Makerspace IT“, osvajač bronzane medalje na 18. svjetskom Microsoftovom IT takmičenju i još puno toga.


ŠTA MISLITE O?


NI: Šta Vas je zainteresovalo i nadahnulo za nauku?

Zainteresovanost za nauku, se kod mene javila jako rano. Živeći u kraju gdje nisam imao puno vršnjaka u komšiluku, većinu svog vremena sam provodio za računarom ili gledajući TV kanale kao što su Discovery, History Channel i National Geographic. Sve mi je to djelovalo jako interesantno, pa sam koristeći internet, koji je tako nekad tek počeo masovnije da se koristi u nasoj državi, istraživao dodatno. Bio sam zadivljen svojim računarom, te sam već sa 9 godina rastavljao ga i otklanjao eventualne kvarove. Iz tog razloga, kao i ljubavi prema nauci i tehnologiji, ja se uopšte nisam dvoumio oko izbora srednje škole i svog usmjerenja.

NI: Da li Vam je rad nekog naučnika/istraživača bio inspiracija za Vaš naučno-istraživački rad?

Iskreno, i dalje tražim svog nekog pravog uzora u cijelom ovom „putovanju“. Vjerovatno kao i većina ljudi, nebitno iz koje branše dolazili, zadivljen sam životom i djelom Nikole Tesle, te sam jako dosta vremena proveo čitajući o njegovim projektima i inovacijama. Inspiracija i motivacija nekako dolaze iz mene samog. Želja da svaki dan naučim nešto novo, napredujem, izgrađujem sebe kao ličnost je ono što me pokreće. Veoma sam kompetitivan, stalno tražim prilike da se takmičim i testiram svoje znanje protiv drugih vršnjaka. Nekako sve to zajedno u kombinaciji sa ljubavi prema nauci me inspiriše i gura naprijed.

NI: Kako zainteresovati mlade u BiH za nauku i istraživanje?

Smatram da je je najbitnije početi razgovarati i raditi sa mladima još u osnovnoj školi. Činjenica je da su nastavni plan i program u većini osnovnih, pa i srednjih škola, dosta zastarjeli. Na području grada Tuzle postoje određene srednje škole koje i danas dan predaju Fortran programski jezik, izdat davne 1957. godine. Nauka, a naročito tehnologija, se svakodnevno mijenja i jako je teško školskim ustanovama upratiti sve te promjene, ali to ne znači da ne treba barem djelimično pratiti trendove. Mladi su puni energije i dovoljna im je samo mala iskra da ih pokrene da uče dalje. Kod mene je slučaj bio da sam kao mali jako volio da igram igrice na računaru, pa se naravno javila i želja da napravim sam svoju igricu. Naravno da niko u školi me nije mogao naučiti kako da to uradim, pa sam upalio Google i istraživao. Nažalost većina djece ima veliki strah kada se treba upustiti na takav zadatak, i zbog toga smatram da se samo promjenom nastavnog plana, mogu razbiti te predrasude i  strah o nauci i tehnologiji još u samom startu. Nakon toga ko se pronađe u tome, ima i više nego dovoljno materijala da dalje sam izučava.

NI: Na šta ste najviše ponosni u svom radu?

U svom radu najviše sam ponosan na to što sam jako mlad stekao dosta znanja, koje sada mogu dijeliti sa svojim vršnjacima. Sa ovim na umu, zajedno sa drugih 5 kolega iz razreda, otvorili smo jedan poseban i meni veoma drag prostor koji je dostupan svima na korištenje, pod nazivom Makerspace Tuzla. Cilj nas kao grupe je da zapravo svo znanje i iskustvo koje smo stekli kroz školovanje, u naše slobodno vrijeme i na raznim takmičenjima, u ovom prostoru, sada podijelimo sa drugim mladim ljudima, edukujemo ih na razne teme iz oblasti tehnologije, i na kraju pomognemo im u realizaciji njihovih projekata i snova, od ideje do gotovog proizvoda koji je spreman da izađe na tržište. Pored toga, jedan od mojih ličnih najskorijih uspjeha, na koji sam svakako ponosan, je bronzana medalja sa Svjetskog Microsoft Specialist IT takmičenja. Microsoft Specialist takmičenje je jedno od najvećih IT takmičenja na svijetu, u kojem učestvuje oko 1.5 miliona učenika i studenata iz 140 zemalja svijeta. Na kraju samo njih 500 se kvalifikuje za učešće na svjetskom takmičenju koje je ove godine bilo u New Yorku, SAD. Ovo mi je bila druga godina kako sam učestvovao na ovom takmičenju, te nakon kvalifikacija u Tuzli i državnog takmičenja u Sarajevu, dobio sam priliku da predstavljam Bosnu i Hercegovinu na svjetskom takmičenju. Uz pomoć kolega iz tima i mentorstvo profesora iz škole, uspio sam da poboljšam prošlogodišnji plasman (9. mjesto), i ove godine kući se vratim sa bronzanom medaljom.

NI: Koji su vaši planovi za budućnost i šta savjetujete budućim istraživačima?

Pa s obzirom da je već sredina oktobra, za dvije sedmice me očekuje početak fakultetske godine. To je svakako jedan veliki korak za mene kojem se veoma radujem. Svjestan sam da će donijeti dosta promjena u moj život, za koje nisam siguran da sam spreman. Naravno nastaviti ću da se usavršavam i svo to znanje ponovo dijeliti sa vršnjacima u našem Makerspace-u. Moj savjet za buduće naučnike je da uvijek ostanu radoznali, i stalno preispituju stvari. Cijenite svoje slobodno vrijeme i trošite ga pametno jer će ga postepeno biti sve manje. Okružite se pozitivnim ljudima koji su kao i vi gladni znanja. I na kraju, kada se nađete u situaciji kao i ja, dijelite svoje znanje sa drugim mladim ljudima, budite spremni da pomognete svakome,  jer samo na taj način možemo napredovati kao zajednica i kao država.

, ,