Mirsada Čaušević

KO JE MIRSADA ČAUŠEVIĆ?

Mirsada Čaušević je docent na Univerzitetu SSST od oktobra 2016. godine, gdje učestvuje u nastavi na dva predmeta: Farmakologija i Uvod u medicinska istraživanja. Studij farmakologije (Honours BSc-Pharmacology), te doktorat iz Molekularne i celijske biologije (PhD-Molecular and Cellular Biology) završila je na Univerzitetu u Dundeeju (Dundee) u Škotskoj.

Nakon toga, kao poslijedoktorski istraživač (“post-doc”) provela je ukupno trinaest godina u različitim naučnim grupama u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj i Hrvatskoj, gdje se bavila istraživanjem molekularnih mehanizama Alzheimerove bolesti, koja predstavlja najčešći uzrok staračke demencije u svijetu.

Od oktobra 2014. do septembra 2016. godine bila je dobitnica prestižne stipendije Evropske komisije, Marie Curie stipendije.

I dalje je zainteresovana za istraživanja u vezi molekularnih osnova Alzheimerove bolesti kao i za osnove farmakogenomike ili farmakogenetike, koja između ostalog, omogućava odgovore na pitanja u vezi neželjenih reakcija kod primjene nekoliko lijekova u isto vrijeme.


ŠTA MISLITE O?


Šta Vas je zainteresovalo i nadahnulo za nauku?

Svoja naučna istraživanja sam započela u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje postoji najsavremenija infrastruktura i gdje ste u mogućnosti primjenjivati najnovije tehnologije – ta kako je ja zovem “Star Treck” atmosfera me je opčinila i željela sam biti dio nje, ali u svrhu istraživanja određene (ljudske) bolesti.

Da li Vam je rad nekog naučnika/istraživača bio inspiracija za Vaš naučno-istraživački rad?

Inspiracija su mi bili mnogi mentori, iz različitih uglova (zbog znanja i vještina koja su imali, zbog podrške, zbog visokih naučnih standarda kojima su stremili), ali i mlađe kolege (zbog upornosti i rada koje su pokazivali/pokazuju).

Kako zainteresovati mlade u BiH za nauku i istraživanje?

Mislim da se mladima u BiH treba ponuditi pregršt kratkih naučnih projekata u koja bi se oni mogli uključiti, recimo tokom ljetnog raspusta, kroz koja bi oni mogli spoznati, a zatim i odlučiti da li je nauka i istraživanje ono čime se oni žele baviti.

Na šta ste najviše ponosni u svom radu, koja je najbolja stvar u vezi Vašeg posla?

Ono što mene vodi u nauci je traganje za istinom.
Međutim, većinu svog vremena sada posvečujem studentima, što je privilegija – trebam njih naučiti najbolje što mogu.

Koji su vaši planovi za budućnost? Vaš savjet budućim naučnicima i istraživačima?

Trudim se i trudit ću se obezbijediti finansijske i druge uslove za naučno-istraživački rad. Moj savjet onima koji se žele baviti naukom – treba raditi dalje u nastojanju da unaprijedimo ovaj svijet.

, ,