Nikolina Makivić

RAZGOVOR S POVODOM: NIKOLINA MAKIVIĆ

KO JE NIKOLINA MAKIVIĆ?

Nikolina Makivić je istraživač na doktorskim studijama u Parizu. Ova mlada banjalučanka, radi na razvoju nove vrste baterija za skladištenje obnovljivih izvora energije. Cilj njene doktorske disertacije je razvoj novog mehanizma rada baterije, koji bi bio prvi takve vrste u svijetu.
Nikolina je 2018. završila master studije iz oblasti Fizičke hemije za nanonauku na Univerzitetu Pariz, jednom od najprestižnijih Univerzitetu iz te oblasti u svijetu. Školsku 2016/17 provela je na usavršavanju u Rusiji gdje je ujedno predavala engleski jezik grupi visoko pozicioniranih službenika ruske korporacije Sinara group.
Nikolina je diplomirala na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci sa prosjekom 10.0 postavši najbolji student u istoriji fakulteta. Osvajač je Zlatne medalje Nikola Tesla. Pored nauke Nikolina se zanima i stranim jezicima: tečno govori engleski, ruski i njemački, a trenutno usavršava francuski.


ŠTA MISLITE O?


NI: Šta Vas je zainteresovalo i nadahnulo za nauku?

Želja za sticanjem novih znanja i otkrivanja nepoznatih predjela nauke, borba na granici postojećeg i još neotkrivenog, mogućeg i naizgled nemogućeg.

NI: Da li Vam je rad nekog naučnika/istraživača bio inspiracija za Vaš naučno-istraživački rad?

Ako bih morala da izdvojim jedno ime onda je to svakako Marija Kiri, prva žena dobitnica Nobelove nagrade i jedina osoba koja je Nobelovu nagradu dobila dva puta iz dvije različite naučne oblasti fizike i hemije. Između ostalog, Marija Kiri je bila i prva profesorica na Univerzitetu Pariz i velika mi je čast što sam i ja dio ovog prestižnog univerziteta.

NI: Kako zainteresovati mlade u BiH za nauku i istraživanje?

Nauka i istraživanje iziskuju velike investicije, potrebno je obezbjediti uslove da bi se mladi ljud razvijali u tom pravcu da im se pruži mogućnost neuspjeha i ponovnog pokušaja jer ni jedna velika ideja nije rođena preko noći.

NI: Na šta ste najviše ponosni u svom radu, koja je najbolja stvar u vezi Vašeg posla?

Zahvalna sam Bogu što imam mogućnost da se usavršavam kroz rad sa priznatim naučnicima kao i novim istraživačima čije vrijeme tek dolazi. Danas je privilegija raditi ono što volite, posao u kome uživate i na koji ne gledate kao na posao, nego kao igru pomjeranja granica mogućeg.

NI: Koji su vaši planovi za budućnost?

Ne volim mnogo da planiram, živim i radim za današnji dan, a o sutra razmišljam kad svane sutrašnji dan, tako mi je lakše da se nosim sa neizvjesnošću koje donosi svako novo sutra.

NI: Vaš savjet budućim naučnicima i istraživačima?

Da vjeruju u sebe i cijene svoja iskustva, da na sve prepreke gledaju kao na izazov koji je postavljen pred njih da ih ojača i da im omogući rast i razvoj, kako ličnosti tako i karaktera.

, ,