Nemanja Rakić

RAZGOVOR S POVODOM: NEMANJA RAKIĆ

KO JE NEMANJA RAKIĆ?

Nemanja Rakić je doktorand Astrofizike na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Trenutno je zaposlen kao viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjoj Luci.
Bavi se istraživanjem supermasivnih crnih rupa. Aktivno radi na promociji prirodnih nauka.Planira da Astrofiziku emancipuje na nivou Bosne i Hercegovine. 
Predsjednik je Univerzitetskog astronomskog društva Banjaluka.Za sebe kaže da su mu prve ljubavi bile matematika i fizika, a da mu snagu za dalje bavljenje naukom daje njegova porodica, supruga i dva divna dječaka.


ŠTA MISLITE O?


NI: Šta Vas je zainteresovalo i nadahnulo za nauku?

Nauka je jednostavno kod mene uvijek bila prisutna. Interesovanje je počelo vrlo rano. Moja prva knjiga bila je fantastična “Dječija enciklopedija znanosti” izdanje “Svjetlost Sarajevo” koju mi je mama, umjesto bajki i basni, čitala pred spavanje. Često se šalim da sam prvo naučio da sabiram, pa onda da pričam. Kasnije kroz osnovnu i srednju školu, moje interesovanje za fiziku, matematiku i hemiju je samo raslo. Sjećam se prvog predavanja na studiju fizike, kada nije bilo srećnije osobe od mene.

NI: Da li Vam je rad nekog naučnika/istraživača bio inspiracija za Vaš naučno-istraživački rad?

Generalno nikada nisam imao idole. Ako bih ipak nekoga morao izdvojiti onda bi to bio Richard Feynman. Feynman je bio genijalan fizičar koji je imao zaista rijetku sposobnost da najkomplikovanije stvari učini lako shvatljivim.

NI: Kako zainteresovati mlade u BiH za nauku i istraživanje?

To je nešto na čemu aktivno radim već duži niz godina. Volio bih da imam tačan odgovor na ovo pitanje. Ipak, smatram da bi mlade (već od predškolskog doba) trebalo uključivati u naučne projekte. Ono ushićenje koje dijete osjeti kada samo otkrije nešto novo u nauci je nešto neprocjenjivo. Taj uspjeh i doživljaj  je nešto što će tu osobu pratiti cijeli život.

NI: Na šta ste najviše ponosni u svom radu?

Na činjenicu da radim ono što volim, kao nešto što je izazov i da me to ispunjava na način da posao ne doživljavam kao neku mrsku obavezu.

NI: Anegdota iz profesionalnog života?

Zbog baga u kodu mog programa otkrio sam pravilnost u mojim podacima, koje vjerovatno nikada drugačije ne bih ni uvidio. To je publikovano u vodećem svjetskom časopisu i u zadnje vrijeme dobija mnogo pažnje u naučnoj zajednici.

NI: Šta izdvajate kao najbolje/najvažnije u vezi Vašeg posla?

Činjenicu da posao uopšte ne doživljavam kao posao. Nema rutine, kao u nekim poslovima. Svaki dan nosi nove izazove. Pored toga sastavni dio života naučnika jesu putovanja i upoznavanje zaista sjajnih ljudi, što je dodatna satisfakcija.

NI: Koji su vaši planovi za budućnost?

Planiram da astrofiziku u potpunosti emancipujem kao oblast istraživanja u BiH.

NI: Da li se u slobodno vrijeme bavite nekom drugom disciplinom, zanimljivim hobijem?

Slobodno vrijeme uglavnom provodim sa porodicom. Oženjen sam i otac dva sjajna dječaka.  Od njih bukvalno upijam energiju za rad.

NI: Vaš savjet budućim naučnicima i istraživačima?

Zaboravite na pojam “tržište rada”. Ljudi nisu roba koju treba plasirati na tržite. Radite ono što volite.

, ,