InnoVoz Hackaton

InnoVoz Hackaton

Zanima vas da saznate više o inovacijama u željezničkom prevozu?

Pozivamo vas da sudjelujete u razvoju budućih europskih željezničkih rješenja u sklopu Evropske noći istraživača Bosne i Hercegovine – InnoVoz Hackathona!

Prijavi se ovdje

2021. je Europska godina promocije željeznica u kojoj Europska unija nastoji da istakne prednosti željeznice kao zelenog, sigurnog i pametnog načina prijevoza koji povezuje ljude i preduzeća. EU ima za cilj povećati udio željezničkog prijevoza putnika i tereta, i u tu svrhu, Evropska noć istraživača Bosne i Hercegovine organizuje 24-satni hackathon pod nazivom InnoVoz, koji će okupiti istraživače, studente, inovatore, dizajnere, programere i stručnjake za oblast razvoja inovativnih rješenja za rješavanje intervencija na terenu za budućnost zelenog transporta u BiH.

EU također radi na promociji ekološki prihvatljivih načina prevoza i postizanju klimatske neutralnosti do 2050. i vi kao pojedinac ili tim možete učestovanjem na hackathon doprijeniti zelenoj promjeni i osvojiti vrijedne nagrade.

Prijave su otvorene do 1.11.2021. za pojedince i timove koji su građani Bosne i Hercegovine koji su zainteresirani za zelena rješenja u sklopu transporta. Potrebno je da timovi imaju najmanje tri člana za prijavu na hackathon i da je barem jedan član tima upoznat sa programiranjem ili dizajniranjem web ili mobilnih aplikacija.

Cilj hackathon-a je da se u toku 24 sata u periodu od 5. do 7. 11.2021. napravi MVP (minimal viable product) i uvjerljiva prezentaciju za predložena rješenja. Rješenja mogu varirati od razvoja web, mobilnih i desktop aplikacija za omogućavanje putnicima da prate informacije o vozovima, poboljšavanju iskustva na željezničkim stanicama, rješenja za praćenje i dostavljanje transportnog tereta  željeznicama. Sve su ideje dobrodošle, i što su kreativnije – to su bolje!

Rješenja će biti predstavljana žiriju koji će činiti organizatori, predstavnici institucija željeznica i preduzetnika. Žiri će ocjenjivati tehničku izvrsnost i potencijal predloženih rješenja na tržištu i proglasiti pobjednika hackathona u 7. 11.2021.

Čestitamo pobjedničkom timu Vianix kojeg čine Dalibor, Vera i Sandra Basor na osvojenog glavnoj nagradi u iznosu od 1000 KM za projekat Railway solutions!