Filip Radenović

RAZGOVOR S POVODOM: FILIP RADENOVIĆ

KO JE FILIP RADENOVIĆ?

Filip Radenović je rođen u Podgorici, Crna Gora. Magistrirao je Elektroniku, Telekomunikacije i Računare 2013. godine na Elektrotehničkom Fakultetu u Podgorici, Univerzitet Crne Gore. Zatim je upisao doktorske studije u Pragu, Češka Republika. Doktorirao je Vještačku Inteligenciju 2019. godine na Elektrotehničkom Fakultetu, Češki Tehnički Univerzitet u Pragu. Njegova oblast istraživanja je pretraživanje i prepoznavanje objekata na fotografijama. Trenutno je Istraživač/Naučnik u timu vještačke inteligencije u Facebook-u.


ŠTA MISLITE O?


NI: Šta Vas je zainteresovalo i nadahnulo za nauku?

Od malena sam osjećao jaku želju za naukom. Od radoznalosti da saznam kako funkcionišu modernije igračke, do razumijevanja nekih prostijih zakona fizike, sve me je interesovalo. Kako tada interneta praktično nije ni bilo, većinu prvih dodira sa naukom sam imao kroz enciklopedije. Sjećam se one slavne “Dečje sveznanje”.

NI: Da li Vam je rad nekog naučnika/istraživača bio inspiracija za Vaš naučno-istraživački rad?

Možda ne direktno za temu kojom se ja bavim, ali za posao naučnika/istraživača najveća inspiracija mi je Nikola Tesla. Otkrića koja su ostala iza njega su pomogla cijelom svijetu, i omogućila da on živi vječno. Nadam se da će nešto sto ja otkrijem/usavršim napraviti bar mali pomak ka boljem svijetu. Da će nešto mojih ruku djelo ostaviti vječni trag, bar onaj mali, najtanji, ali vidljiv.

NI: Kako zainteresovati mlade u BiH za nauku i istraživanje?

Vannastavne aktivnosti u najmladjim uzrastima. Dati djeci šansu da sami biraju oblasti istraživanja, ali ih zainteresovati kroz igru. Postoji toliko mnogo fizičkih zakona koji se mogu objasniti kroz igru i na taj način privući radoznale i razdragane dječije umove.

NI: Na šta ste najviše ponosni u svom radu?

Postao sam doktor nauka 28. avgusta ove godine, i do tog trenutka sve sto sam radio je bilo više rad na sebi nego posao. I to je ono sto sam najviše volio i sto je najbolja stvar istraživačkog posla. Ne postoji radno vrijeme, ne postoji tačno iscrtan plan dnevnog rada. Svaki dan je novo iskustvo, izmisljanje novih ideja, isprobavanje novih eksperimenata, neiscrpni pokušaji pronalaska nečeg drugačijeg i boljeg. Bar meni, takav vid posla nikada ne može dosaditi. Doktorsku tezu radio sam u oblasti vjestacke inteligencije. A najviše sam ponosan na svoje radove na medjunarodnim konferencijama gdje smo predstavljali naša otkrića. Jedan od njih je već citiran skoro 300 puta od strane eminentnih istraživača. Ovaj rad je napravio pomak u oblasti pretraživanja objekata na slikama, naime, kada kompjuter pokušava pronaći objekat predstavljen na datoj slici, u bazi od miliona ili milijardi fotografija za nekoliko sekundi. Mi smo predložili novi pristup učenju računara da obavlja pomenutu funkciju, i taj pristup polako postaje standard u mojoj oblasti istraživanja.

NI: Koji su vaši planovi za budućnost i šta savjetujete budućim istraživačima?

Moja budućnost je počela prije par nedelja kada sam se pridružio timu vjestacke inteligencije u Facebook-u, takozvani Facebook AI, u Kaliforniji. Tek sam počeo, ali želja mi je da nastavim ono sto sam radio do sada, da se igram i stvaram nove, brže, i bolje sisteme vještačke inteligencije. Čini mi se da je ovo najbolji korak ka tom smjeru.

Vjerujte u sebe, svako sa sobom nosi džak prepun do sad nevidjenih ideja. Podijelite ih sa svijetom, jer to je zadatak nas naučnika.

, ,